Expertii ne dezvaluie Top 10 tendinte design interior in 2016

Odată cu sfârșitul lui 2015, atenția designerilor, stiliștilor și bloggerilor se îndreaptă către tendințele ce vor domina decorarea locuințelor noastre în noul an. Unii dintre ei își mențin preferința pentru accentele metalice, pe când alții așteaptă cu nerăbdare să încorporeze în ambient pattern-uri și texturi îndrăznețe. 2016 va redefini luxul, prin elemente care spun o poveste de autenticitate și atemporalitate, fără a fi însă ostentative. 


Materiale

1. Specialiștii păstrează încă”în cărți” cuprul, metalul anului 2015, alături de două finisaje metalice noi: alamă și auriu. Accentele nemuritoare de aur și alamă încălzesc ambientul, iar suprafețele lucioase reflectă lumina luxuriantă in jur, creând un aspect plin de farmec. Accesorii cu finisaj auriu sau auriu periat, rame aurii patinate, corpuri de iluminat din cupru, baterii sanitare și accesorii de baie cu finisaj bronz periat, toate vor aduce o notă contemporană, glamour ambientului.

2. ”Artizanal” va fi un cuvânt-cheie în ceea ce privește designul interior, cu afinitate spre fibrele naturale, formele organice, accesorii artizanale și textile țesute manual. Cromul și aspectul neutru, de hotel vor fi înlocuite treptat cu culoare și textură.

3. Un trend puternic va fi și aducerea naturii în casă - de la plante și ”pereți vii” la materiale și tapet floral. De asemenea, se va folosi foarte mult mixul materialelor naturale: lemn, piatra, plută, metale (în special alamă și cupru). Variațiile vor fi diverse, de la cele clasice - lemn și marmură, la cele mai neconvenționale - ciment și aur. Secretul va consta în simplitatea formelor obținute.
”2016 este anul Glamour Organic: obiecte artizanale, materiale naturale cu accente naturale sau metalice și piese supradimensionate de mobilier în stil vintage-modern. Mixul metalic rămâne o tendință-cheie, iar pereții vor avea o culoare pastelată, mai soft.” - Sarah Barclay, Interior Designer







Culori

4. 2016 este anul interioarelor sofisticate, bogate în suprafețe, culori, texturi. O paletă de 2 sau 3 culori într-o încăpere spațioasă, aerisită. Fiecare piesă de mobilier va reprezenta, prin singularitatea ei, un accesoriu statement.

5. Culorile anului 2016 vor fi Quartz Pink și Serenity light blue, două tonuri soft, aerate, pudrate. Asociate cu accente din lemn natur  și detalii metalice, în special din cupru, creează un aspect sofisticat, contemporan, care este lejer și confortabil în același timp.
”Sunt nerăbdătoare să lucrez cu tonuri mai soft, mai aerate în anul ce vine. Consider că materiale ca lemnul natur, vopselurile pastel și metalele ușoare vor fi parte importantă a designului anului 2016.” - Gabriella Palumbo, Interior Blogger






Culorile Pantone 2016 - rose quartz & serenity light blue

Texturi și modele

2016 va fi anul experimentelor în ceea ce privește pattern-urile. Vom vedea o afinitate pentru stilul eclectic, care denotă o mai mare îndrăzneală în alegerea modelelor și texturilor.

6. În locul culorilor simple și imprimeurilor uni, vor fi favorizate mixurile contrastante geometrice, florale, în dungi sau Paisley, toate încorporate într-un singur decor. Imprimeurile florale colorate revin, de asemenea, în prim plan.

7. O tendință abia la început în 2015 și care a luat avânt în 2016 este cea a plăcilor mozaic și a faianței cu model. Varietatea culorilor, modelelor și aplicațiilor este practic nelimitată. Folosite cu măsură, sunt perfecte pentru efectul de ”WOW”.

8. În privința podelelor, s-a observat o adevărată înclinare către modele geometrice, într-o varietate de medii precum lemnul vopsit, gresia, ciment și chiar PVC. În clasicul duo alb-negru sau într-un variat spectru de culori, aceste podele vor fi cu siguranță în centrul atenției în 2016.
”Deși fundalurile decorative sunt apreciate de ceva timp, noua tendință va fi aceea a modelelor tridimensionale geometrice. Acestea vor fi aplicate, cel mai probabil, pe lemn și ciment. Bucătăria este încăperea ideală pentru plăcile geometrice. Sfatul meu profesional este de a lăsa ”mișcarea” pattern-ului să fie în centrul atenției. Luați în considerare utilizarea unei palete neutre când alegeți faianță 3D pentru a nu distrage atenția de la caracteristica principală.” - Shai DeLuca-Tamasi, Interior Designer





9. Se întrevede o diferență aproape antitetică între designul simplist, scandinavian al anilor anteriori și designul luxos propus de 2016: culori bogate, profunde, precum albastru-cerneală sau verde-pădure, alături de materiale luxuriante ca marmura și finisajele metalice (auriu, alamă și cupru).

10. Conștientizarea sporită și grija pentru sănătatea planetei ne vor influența ambientul. Odată cu tehnologiile de ultimă generație, se pune accent pe utilizarea materialelor naturale și pe folosirea la scară largă a dispozitivelor care controlează mai eficient resursele de energie, apă și nu numai.

Designul încăperii

”Conceptul danez de „Hygge„ câștigă tot mai multă popularitate în 2016. Hygge nu are o traducere directă, dar este interpretat în general ca stare de bine, este senzația de căldură, de bucurie pe care o ai când petreci timp cu prietenii sau cu familia, bucurându-te de lucrurile mărunte pe care ți le oferă viața. În design, Hygge se traduce prîn crearea de interioare în care vrei să-ți petreci timpul și să îi primești pe ceilalți, la lumina lumânărilor, cu texturi confortabile și accente personale.” - Abi Dare, Interior Blogger




Sursa foto: Pinterest, Vtwonen
Sursa info: Amara

Comentarii